Första duellen

Med ojämna mellanrum har jag tänkt mig att ta upp två böcker om samma ämne. Jag gör ofta så innan jag bestämmer mig för vilken av böckerna jag ska köpa. I mitt liv är det inte längre – flest böcker när man dör vinner. Läsningen är det viktiga, inte ägandet.

Att den blir mellan två fackböcker den här gången beror på att jag just nu läser in mig på drottningar, grevinnor och högadel inför en slottsresa som jag och en väninna ska göra i augusti. Filippa ligger begraven i Vadstena Klosterkyrka som vi bl a ska besöka.

Duellen går mellan Filippa – Engelsk prinsessa – nordisk unionsdrottning av Marie-Louise Flemberg och Barndrottningen Filippa och hennes värld av Eivor Martinus.

Den första boken känns som ett forskningsprojekt i bokform. Många hänvisningar, många ”men det går inte att säga bestämt” och mycket kunskap. Den är verkligen bildande, inte bara om Filippa, utan även om England på 13-1400-talet och Norden under unionstiden.

Den andra boken är lättsamt, mer rakt på sak-skriven. Eivor skriver rappt och levande, enkelt och så nära det går Filippa. Det finns inte mycket bevarat av hennes personliga brev. (Om hon skrev dagbok eller privata brev är alla de borta). Även Eivor beskriver unionstiden, Erik av Pommern och Margareta – unionsdrottningen, som adopterade honom.

Filippa – Engelsk prinsessa har jag noterat ca 35 sidor jag ska återkomma till inför vår resa. I Barndrottningen är det 4 som intresserar mig extra mycket.
Båda är lika läsvärda – det är ditt syfte som avgör vilket sätt att förmedla kunskaperna du föredrar.
Jag valde Filippa – Engelsk prinsessa – Nordisk unionsdrottning.

Om du kommer till München missa inte storasyster Blanche krona som finns kvar. Den heter Bohemia Crown eftersom den från början tillhörde Anne av Böhmen. (Henne vet jag inget om – ännu).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s