”Biljetten” var 1700-talets SMS

HertiginnanHedvig Elisabeth Charlotte – Hertiginna vid det gustavianska hovet
My Hellsing
Atlantis Förlag

I lördags morse låg ett mail från Malmö Stadsbibliotek i min inkorg. En beställd bok fanns för avhämtning! Fick en association till en-kronan jag fick som barn att gå och köpa lördagsgodis för. Och boken Hedvig Elisabeth Charlotte var riktigt lördagsgodis. Lättläst, intressant, historiskt korrekt (såvitt jag kan bedöma som nu läst en del om släkterna Piper och von Fersen). Jag kunde notera att hertiginnan och hennes hovdamer fick sin personal att springa med biljetter (små korta meddelande – ”Vad gör du idag?!  ”Ses vi i Kungsträdgården kl 13?” etc, stup i kvarten. Inte skiljer det sig nämnvärt från dagens kommunikationstrafik! Det här var en bok som gav mig ytterligare en pusselbit i Jetset-livet på 1700-talet som jag skrivit om tidigare.

Tänk att som 15-åring skickas till främmande land, bli bortgift med någon som egentligen inte var ett dugg intresserad och sedan lämnad ensam att managera sin roll. Vilket ju händer fortfarande i vissa kulturer i världen. En annan prinsessa som skeppades iväg var ju Filippa, som giftes bort till Erik av Pommern, som 9-åring.

Jag avslutar med 1 citat ur boken:
”Jag erkänner att jag var mycket nervös, men eftersom jag hade beslutat mig för att rädda min make måste jag också vara beredd att handla följdenligt. Den som vet sin plikt har inget att frukta.”

Den som vet sin plikt har inget att frukta. Plikt att rädda sin man! Det ni! (Han visade sig ju inte så kompetent som kung sedan, men hon ställde lojalt upp).

 

1 thought on “”Biljetten” var 1700-talets SMS

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s