På tidsresa i Japan

Monica BrawMonica Braw har skrivit en mycket läsvärd bok – Kvinnor i Japan under tusen år. Nio starka, modiga och framstående kvinnor har hon valt ut och tecknar mycket levande porträtt av dem alla. Hur de strävat, argumenterat, drivit och arbetat för ett bra liv för sig själva, för sina söner och för japanska kvinnor. Dessutom får jag mig en övergripande bild av japansk historia. Det är inte lätt att hålla reda på alla namn. Och att efternamnen står först upptäcker jag först efter en god stund. Det som också slår mig är att de fortfarande är kända, att man vallfärdar till deras tempel. Japanska kvinnor har i sina liv först sin fader, sen eventuellt en broder och därefter sin make som överhuvud. Ryosai kenbo, God hustru, vis moder var den japanska kvinnans livslott ”En sådan kvinna ska naturligtvis ha utbildning, dock inte alltför mycket, och inte till något yrke …hon är >>kontorets blomma<< och det tas för givet att hon slutar när hon gifter sig för att på heltid ägna sig åt hem och familj.”
Hur ser det ut i Japan idag? Det kapitlet hade varit spännande som avslutning.

Jag måste förmedla denna fantastiska dikt:
Vi vet att en blomma
är en blomma
just för att den blommar
Även människan
måste vara en sådan
just för att vara människa
Hosokawa Tama/Gracia 1562-1600

Vad har jag läst för romaner, böcker om Japan?
Minns som barn en bilderbok (svart/vit tror jag) om en svensk liten flicka som fick ta del av den japanska kvinnliga kulturen. Klä sig i kimono, sova på kudde av sten för att inte förstöra frisyren, platå”flipflop” av trä med små vita sockor med ett ”finger” för stortån. Jag tror hon hette Noriko San.
Minns du henne?

Gyllene paveljongens tempelSen var det Shogun, James Clawell. Den minns jag inte mycket av. Den gyllene paviljongens tempel, Yukio Mishima. En suggestiv roman. Jag läste även Sjömannen som föll i onåd hos havet. En kallt grym roman som jag inte ens ville ha i min bokhylla. Senast Den färglöse herr Taziki, Haruki Murakami.
Vad har du för bra romaner utspelade i Japan att rekommendera?

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s