Made in France

Allt jag sett av och i Frankrike genom åren beskriver Alice Petre’n i ett härligt politiskt initierat och väl dokumenterat flöde. Ett Frankrike som vi älskar i all sin skröplighet. Med en politik som vävs in i den svenska politiska verkligheten i utanförskap och emellanåt bristande handhavande. En fransk stolthet som vi både kan avundas och förundras över. Skarpt iakttagna scenarior utifrån en professionell journalists vardag. Varsamma beskrivningar av makthavarnas oförmåga och folkets starka nationalism och integritet. Made in France, speglad i svenska ögon. Lysande samtidsskildring förstärkt av historiska kopplingar och betraktelser. Utgiven på Atlantis förlag.

Det här inlägget postades i Lästa i Bokcirkeln av Mie kring böcker. Bokmärk permalänken.

Om Mie kring böcker

Just nu har jag mer att göra än någonsin. Det är Mentor International, det är två härliga beaglar och numera fyrtio får med lamm, Gotlandsfår på Helgö. Att då få mötas för att tala om litteratur vi läser är en total vila i glädje och stimulans. Vila kring och i böcker. Storslaget.

3 thoughts on “Made in France

  1. Mycket tid till läsande här i Portugal. Jag har nu också läst Fallers stora kärlek med stor behållning. Tack för tipset! Nästa bok jag tog mig an var en, bland mina många inköpta men fortfarande olästa böcker, Bönbok för en vän av Joan Didion. En mycket märkligt skriven bok där man verkligen får vara alert, för att försöka förstå vad som händer. En otroligt speciell kvinna och hennes liv skildras av en annan kvinna, som inte har lång tid kvar att leva på grund av cancer. Miljöer och personer och relationerna mellan dessa personer skildras på ett fantastiskt och mycket rakt sätt. Även miljön i sydamerikanska Boca Grande skildras på ett realistiskt och naket sätt, som känns skrämmande, sannolikt så skrämmande som det var. Man kan helt enkelt inte lägga boken ifrån sig. Jag har aldrig läst en bok som är skriven på detta sätt. Vissa saker är så tydliga och andra lämnar stora frågetecken. Jag kommer säkert att läsa mer av Joan Didion.

    Joan Didion har skrivit fem romaner som bildar en svit, i vilken denna bok ingår. Huvudpersonen är alltid en kvinna, men med olika namn i böckerna. Joan Didions berättare, som också alltid är en kvinna, försöker förstå den kvinnliga huvudpersonen, vem hon är, vilka hennes motiv är och framför allt, varför hon inte agerar. Boken verkar, till min förvåning ser jag nu efteråt, vara skriven redan 1977.

    Gilla

  2. Märkligt Marianne, du är den andra personen på ett dygn som beskriver Didion, för mig, nu måste också jag läsa! Tack.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s