Besatta – på trivsamt engelskt vis

bild-2Vad är det engelsmännen har som gör det så trivsamt, lättsamt, spirituellt och trevligt i detta fuktdrypande klimat med gamla mörka stora tegelhus? Samtalandets konst och en klassisk bildning, tänker jag efter att ha avnjutit De besatta av A.S. Byatt, engelsk författarinna. (Hon fick Bookerpriset 1990 för den här romanen). När jag bekantat mig med Prosperina och de övriga gudarna och gudinnorna, väsen och arketyper (jippi för Wikipedia!) som samtliga personer i romanen hänvisar till förstår jag vilken rikedom de har för att verkligen uttrycka vad de känner.
Vad handlar boken om?  En ej så framstående litteraturforskare på en 1800-talspoet finner två kärleksbrev ej avsedda för hustrun. Likt en spårhund nosar han upp mottagaren, en kvinnlig poet, kommer i kontakt med kvinnlig litteraturprofessor, specialiserad på den kvinnliga poeten och sedan flätar romanen sig mellan kärleksparet, deras brevväxling, förälskelse och poem och våra huvudpersoners jakt på vad som hände – genom ett antal brev och dagböcker som givetvis andra forskare vill äga till sina samlingar. Allt medan vi som läsare också får oss till livs bretagnska myter, grekiska gudinnor, okända personer ur bibeln med flera.
Berikande och trivsam är orden för denna roman hittad i källarrummet hos Ord & Bild på Drottninggatan i Stockholm. (En bokhandel man inte får missa när man är i Stockholm).

2 tankar på “Besatta – på trivsamt engelskt vis

  1. måste ha varit en fantastisk översättare!!!!!

    Med vänliga hälsningarKerstin PalmerLeg psykoterapeut i USA (MA, MAR, LPC) och Sverige, Mindfulness instruktör PALMER Psykoterapi och Utbildning, MiNDFULNESS INSTiTUTET0703-777884kerstinpalmer@live.comMEDEON Life Science Park, Per Albin Hanssons Väg 41, 20512 Malmökerstinpalmer.wordpress.comfacebook.com/PsykoterapiochUtbildning?ref=hl

    Kerstin Palmer PALMER Psykoterapi och Utbildning m:0703-777884 | e:kerstinpalmer@live.com | w:https://kerstinpalmer.wordpress.com/ | a:MEDEON Life Scinece Park, Per Albin Hanssons Väg 41, 20512 Malmö Get a signature like this: Click here! Date: Wed, 12 Aug 2015 08:33:59 +0000 To: kerstinpalmer@live.com

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s