De besatta, A.S. Byatt

De besattaDe besatta, A.S. Byatt
Översättning: Caj Lundgren
Klassikerserien Repris
Dame Antonia Susan Duffy, DBE, known as A. S. Byatt har bland annat skrivit The Game, Shadow of a Sun, The Virgin in the Garden, Still Life och Possession – A Romance (1990) som publicerades på svenska följande år: De besatta. En romantisk berättelse. De besatta fick det prestigefyllda Bookerpriset 1990 och pocketutgåvan såldes i ca 300 000 exemplar i England.
Huvudpersonen i De besatta, Robert, en försynt strävande litteraturforskare på en fiktiv poet R.H. Ash, ca 1850-talet,  finner under sin forskning 2 kärleksbrev av Ash, skrivna till en annan kvinna än hustrun. Likt en spårhund letar han rätt på mottagaren av dessa brev, och romanen flätar sig sedan framåt med hans sökande tillsammans med en kollega, de förälskade, deras diktning, den försmådda hustrun och forskarkonkurrenter och samlare som vill åt det Robert och hans kollega funnit.
Författarinnan kräver av läsaren att man är klassiskt bildad och bevandrad i den grekiska gudavärlden, bibeln och de arkaiska myterna (hurra för Wikipedia!!). Först lät jag bli men när jag började slå upp ‘Proserpina’, ‘Sadrak, Mesak och Abednego’, ‘Dolmengravar’ osv, så djupnade romanen än mer och jag har fått kunskaper om bretagnska myter mig till livs dessutom. En läsupplevelse med djup och så denna engelska trivsamma atmosfär av regn och rusk och gamla mörka hus, sinnlighet och griniga lorder. Lyssna här: ”På morgonen hade hela världen en sällsamt ny doft. Det var doften av stormens efterspel, en grön doft, en doft av söndersmulade löv och sipprande kåda, av sönderbrutet virke och stänkande sav, en kärv lukt som hade en viss släktskap med lukten av äpplen man bitit i. Det var dödens och förödelsens lukt och den doftade friskt och livligt och fullt av hopp”, Eller här: ”Mest av allt såg han hennes midja just där den smalnade, innan kjolen bredde ut sig. Han mindes hennes nakenhet sådan han lärt känna den, och sina händer rund det där avsmalnandet.” – Sinnligt!  Jag är varm och glad när jag läst färdigt boken.

1 tanke på “De besatta, A.S. Byatt

  1. Pingback: Besatta – på trivsamt engelskt vis | Kring böcker

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s