Hedvig Elisabeth Charlotte – hertiginna vid det gustavianska hovet

HertiginnanHedvig Elisabeth Charlotte – Hertiginna vid det gustavianska hovet
My Hellsing
Atlantis Förlag

Lättläst, intressant, historiskt korrekt (såvitt jag kan bedöma som nu läst en del om släkterna Piper och von Fersen). Är förlagd till tiden för Gustav IIIs regeringstid fram till hans död. Jag kunde sakna antingen ett djupare psykologiskt porträtt av hertiginnan, eller mer från hennes egen penna. Min bild är att hon var en intelligent, drivande och oerhört ensam kvinna, men det är ju en fantasi efter vad jag fått mig till livs av boken. Och eftersom hon så tydligt valde att hennes dagböcker/månadsbrev skulle förvaras i 50 år innan de fick öppnas och läsas och hon känns så pass intelligent så borde hon kunna träda fram tydligare och djupare.
Jag avslutar med 2 citat ur boken som jag tycker visar på hennes styrka, kunnighet och intelligens:
”Jag erkänner att jag var mycket nervös, men eftersom jag hade beslutat mig för att rädda min make måste jag också vara beredd att handla följdenligt. Den som vet sin plikt har inget att frukta.”
” Hertiginnan ansåg liksom greven (Axel von Fersen d.ä. K anm) att få länder hade haft en så klok författning som Sverige mellan 1772 och 1789 och återgav dess centrala principer i sitt månadsbrev från januari 1790. >>Att ge monarken all makt är endast tillrådligt om han vore perfekt. Men eftersom furstar i grunden inte är mer än människor, bör de ha begränsningar precis som alla andra. Det är inte rätt att man beslutar på egen hand om ett helt folks lycka och därför ska lagen begränsa hans makt och de orättvisor som han kan begå.<<”

2 tankar på “Hedvig Elisabeth Charlotte – hertiginna vid det gustavianska hovet

  1. Pingback: ”Biljetten” var 1700-talets SMS | Kring böcker

  2. Pingback: Jag ska hälsa från Stina och Axel | Kring böcker

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s